The Painter - Ulrike Quade Company og Jo Strømgren Kompani

Klikk for stort bilde Knut Bry En samproduksjon mellom Ulrike Quade Company, Amsterdam (NL), Jo Strømgren Kompani, Oslo (NO), Nordland Visual Theatre, Stamsund (NO) og Oldenburgisches Staatstheater, Oldenburg (DE).
Målgruppe: Voksne 

 

The Painter

Året er 2013. Det er 150 årsjubileum for Munchs fødsel, og Van Gogh-museene feirer 40 års jubileum. To jubileer med stor kommersiell betydning. Dette har også landets ledende TV-show oppdaget, og har invitert de to kunstner-ikonene Munch og Van Gogh som gjester. Men kunstnerne nekter å føye seg etter spillereglene.

Van Gogh:
- Du kan stappe den made in China-Solsikke-kulepennen opp i ræva!
Munch:
- Skål Vincent. Jeg liker deg.

I sin samtid stod Vincent van Gogh (1853-1890) and Edvard Munch (1863-1944) ved krybben da moderne kunst oppsto. The Painter demonstrer kontrastene mellom den overdrevne stjernestatusen artister i dag opplever og den småborgelige kritikken Munch og van Gogh opplevde. Forestillingen handler ikke bare om engasjement, de absurde og økonomiske forholdene og sosial utholdenhet, men også om å overse hindringer og behovet for å slippe løs ditt indre skrik.

The Painter er produsert i anledning av 150-årsjubileet for Edvard Munchs fødsel i 2013. Figurteatret i Nordland, Ulrike Quade og Jo Strømgren Kompani har tidligere co-produsert The Writer (2009), en suksessforestilling om den kontroversielle forfatteren og nobelprisvinneren Knut Hamsun.

Europaturne
Utdrag fra The Painter vises på åpningen av jubileumsutstillingen "Munch 150" i Oslo 1. juni. Forestillingen besøker i tillegg Festspillene i Nord-Norge, England, Italia, Tyskland, Frankrike, Belgia, ca 30 byer i Nederland og spilles på Den Norske Opera i desember. Men det er Lofotværingene som får de se The Painter først! Verdenspremieren er i Stamsund 4. juni og den vises på Lofoten Kulturhus 10. juni.

Se turnelisten her.

JO STRØMGREN KOMPANI er et av Norges mest kjente danseteaterkompani, kjent for sine humoristiske og visuelle forestillinger. Tyske Ulrike Quade er en av Europas mest respekterte figurteaterkunstnere og turnerer jevnlig over hele Europa. Disse to har fra før samarbeidet med Figurteatret om forestillingen The Writer som var inspirert av Knut Hamsuns verker. For sin innsats i The Writer ble Ulrike Quade nominert til Norges mest høythengende teaterpris, Heddaprisen.

Figurteatrets samarbeid med Ulrike startet allerede i 2007 da Figurteatret presenterte hennes første soloforestilling MeeToo – a sideshow under Vinterlysfestivalen i Mo i Rana, en forestilling som Rana Blads kritiker ga full terning og betegnet som ”Ikke akkurat Titten Tei!”. Samme år inviterte vi Ulrike til Lofoten både som kursleder for skoleelever og som veileder for profesjonelle prosjektskapere. I 2009 innledet vi vårt første produksjonssamarbeid med henne som resulterte i The Writer i samarbeid med den norske koreografen Jo Strømgren. Forestillingen bygget på Knut Hamsuns diktning og hans forhold til nasjonalsosialismen, og har siden gått sin seiersgang rundt om på scener og festivaler i Europa, og er blant annet hedret med publikumsprisen under Beograd Internasjonale Teaterfestival og nominasjon til Hedda-prisen. I 2011 ble forestillingen Radio Exit Live produsert i samarbeid mellom Figurteatret og Ulrike Qiade Productions. Radio Exit Live er også spilt over hele Europa.

ULRIKE QUADE

Ulrike Quade er født og oppvokst i Neuss nær Düsseldorf, Tyskland, men bor og arbeider i dag i Amsterdam. Hun ble uteksaminert fra School of the Arts i Utrecht med en mastergrad i scenografi. Under studietiden reiste hun til Japan for å studere under Hoichi Okamoto, grunnleggeren av Dondoro Theatre Company.
Quade debuterte i 2003 sammen med Duda Paiva under navnet Quade & Paiva, med Dead Orange Walk, basert på dagboken til den meksikanske maleren Frida Kahlo. Forestillingen ble nominert til New Theatre Makers Series i kategorien ”Mest oppsiktsvekkende og innovative forestilling”. Med Paiva laget hun også Two old ladies, basert en bok med samme navn av Toon Tellegen og forestillingen Nude Volume/Angel.

Hennes første soloforestilling MeeToo – a sideshow laget hun i 2003. Forestillingen som var basert på historien om Hilton-søstrene, de første såkalte ”siamesiske tvillingene”, resulterte i at Quade fikk, som den første nederlandske regissøren, Directors Lab Scholarship av Lincoln Center (New York). I 2007 samarbeidet Quade med regissøren Jos van Kan (regirådgiver for kveldens forestilling) om forestillingen The Second Goodbye, i samarbeid med Taiyuan Puppet Theatre Company i Tapei, Taiwan. Samme år ble hun invitert til et residensopphold ved MAS MoCA (Massachusetts Museum of Contemporary Arts) i USA, et opphold som resulterte i første del av forestillingen The Wall. The Wall, som var inspirert av fiktive og historiske skikkelser som Medea, Hermann Göring og Ulrike Meinhof, hadde premiere i 2009.
Hennes gjennombrudd internasjonalt var The Writer (2009), som Ulrike skapte i samarbeid med koreografen Jo Strømgren og Figurteatret i Nordland. Hennes to siste produksjoner er barneforestillingen Lisa’s Big Journey (2009) og Dog´s Life (2011), sistnevnte i samarbeid med forfatteren og regissøren Kees Roord.
 

Les mer om Jo Strømgren kompani


Les mer om Ulrike Quade Kompani


Concept: Ulrike Quade, Marc, Becker, Jo Strømgren
Direction: Jo Strømgren
Text: Marc Becker
Performers: Ulrike Quade, Cat Smits
Puppets: Ulrike Quade, Maria Landgraf
Director’s Assistant: Sara Serrano
Costumes: Jacqueline Steijlen
Sound design: Lars Årdal
Lighting design: Jo Strømgren
Technique: Niels Runderkamp, Jan Sol
Production: Jo Strømgren Kompani, Ulrike Quade Company (NL), Nordland Visual Theatre (N).
A co-productio between Ulrike Quade Company, Amsterdam (NL), Jo Strømgren Kompani, Oslo (NO), Nordland Visual Theatre, Stamsund (NO) and Oldenburgisches Staatstheater Oldenburg (DE).

Collaborator: Riksteatret
Supported by: Supported by: Norsk kulturråd (NO), Performing Arts Fund NL, City of Amsterdam (NL).

 

 

The Painter 10 - UCQ, JSK, FiN, OldenbT - 2013 - Foto Knut Bry.jpg
 

The Painter 3.jpg