Lofotoratoriet - en hyllest til Lofoten

Klikk for stort bilde 

«Lofotoratoriet» av Ketil Bjørnstad - et bestillingsverk til Lofoten Voices, Marianne Beate Kielland, Terje Brun, Simen I. Vangen og MiNensemblet – hadde urpremiere under Lofoten Int Kammermusikkfest sommeren 2017. Stykket traff publikum i en fullsatt Lofotkatedral rett i hjertet, og har senere resultert i to turnéer, hvorav den siste ble avsluttet med innspilling i Svolvær Kirke høsten 2019.

 

Og nå er den altså endelig her; den vidunderlige innspillingen av LOFOTORATORIET.

 

-          Det er en stor glede for Musikk i Nordland å bidra til at det blir laget og spilt inn nye verk fra Nordland, og vi gleder oss over at enda flere nå får gleden av å høre dette vakre verket og kjenne på alle stemningene det bærer med seg.

 

«Lofotoratoriet» er en fortelling om Lofoten; den majestetiske, overjordisk vakre, dramatiske og verdensberømte naturen. Lyset som forandres fra ett minutt til det neste. Overdådige soldager og voldsomme stormer. Så kulturen; den flere tusen år lange tradisjonen med fiske; skreien som bygde Norge. Lokale håndverks- og matlagingstradisjoner. De dramatiske historiene om kampen om fiske eller om båtforlis elller om havstrømmer som lett sluker både båter og menn.

 

Kunstnere har ønsket å beskrive Lofoten i mange hundre år – enten det har vært på lerretet, på kamerarullen eller med skrevne ord.

 

Komponist Ketil Bjørnstad har tatt fatt i et utvalg tekster om Lofoten, ført i pennen av diktere som Ole H. Bremnes, Terje Johanssen, Ingrid Arctander, Frank A. Jenssen, Sølvi Ytterstad, Jan P. Bahle, Johan Bojer og Edgar Allan Poe. Sverre Tollefsen Laupstad har stått for arrangementene.

 

Musikken og tekstene har blitt til det storslagne verket «Lofotoratoriet», og framføres her av lokale og regionale musikere og sangere. Bak det hele står mezzosopran Marianne Beate Kielland, og hun har også med seg sitt eget kor Lofoten Voices. I tillegg medvirker Musikk i Nordlands eget kammerensemble MiNensemblet, Terje Brun (akkordeon), Brage Tørmænen (Slagsverk) og John Inge Johansen (resitatør).

 

«Lofotoratoriet» har blitt en hyllest til alt alle elsker ved Lofoten og ved nord i det hele tatt. Og det er en hyllest til folkene som bor der, til det ekte og nære livet.

 

Lytt til albumet på Spotify her: 

https://open.spotify.com/album/6zSJgQd0pMCbFY2kq4v8aW?si=JKiAoq8tQeiVW0edkgS-ow